
Dat het kerstdiner lekker en gezellig is, is het allerbelangrijkst. Maar wilt u eens écht chic uitpakken en alles uit de kast halen? Dan is het leuk om te weten hoe het eigenlijk hoort.
Kleed en servetten
Een wit damasten tafelkleed staat altijd chic, uiteraard als het smetteloos schoon en gestreken is. Nog deftiger is het om er een molton of kleed onder te leggen, dat werkt geluiddempend bij het neerzetten van het servies en beschermt bovendien uw tafel als het onvermijdelijke glas water omvalt. Wanneer u de vouwen uit het tafelkleed wilt strijken, kunt u dat met een molton eronder ook prima op de tafel zelf doen.
Stoffen servetten zijn veel feestelijker dan papieren, mits deze mooi gestreken zijn. U kunt er complete kunstwerkjes van maken, maar eenvoudig opgevouwen op het bord ziet het er ook al fraai uit. Of rol ze losjes op en steek ze door servetringen. U kunt de servetten ook opvouwen als kleine zakjes en het bestek erin leggen.
Wilt u echt creatief aan de slag? Maak dan uw eigen tafelkleed, tafelloper, stoelhoezen en servetten. Op de markt kunt u tegen een redelijke prijs stofjes kopen. Glimmende organzastoffen zijn in talloze kleuren verkrijgbaar, net als glanzende voeringstoffen. Meet even op hoeveel meters u nodig heeft voordat u naar de markt gaat. Een tafelloper kunt u ook maken van een baan behangpapier met een stijlvolle opdruk.
Borden en bestek
Dek de tafel altijd met borden, ook al haalt u ze later weer weg. Als u het echt chic wilt doen, dek dan onderborden (mooie grote borden die net iets groter zijn dan de dinerborden van uw servies), die kunnen het hele diner blijven staan. Het bestek hoort ‘van buiten naar binnen’, dat wil zeggen dat u het voorgerecht eet met het bestek dat het verst van het bord vandaan ligt. Voor elke volgende gang ligt het bestek iets dichter bij het bord. Links van het bord liggen de vorken, rechts de messen – met de snijkant naar links – en de eventuele soeplepel. Het bestek voor het dessert ligt boven het bord. Maar laat u niet gek maken. Meer dan drie rijen bestek neerleggen hoeft niet. Dan mag u tussendoor bijdekken, en indien nodig even afwassen. Als u broodbordjes neerzet, hoort er telkens een links van de vorken of, als daar geen plaats meer is, boven de vorken. Op het boterbordje ligt een botermesje met de snijkant naar links.
Glazen
Voor iedere wijnsoort bestaat een ander glas, waarin de wijn het beste tot zijn recht komt. Er gaat niets boven flonkerend kristal, maar als u dat niet heeft, is er geen man overboord. Zorg in ieder geval voor blinkend schone glazen, liefst even opgepoetst met een schone theedoek. Wijnglazen plaatst u boven het bord, van rechts naar links in de volgorde waarin ze bij de maaltijd worden gebruikt. het wijnglas dat hoort bij het hoofdgerecht zet u precies boven het mes voor het hoofdgerecht. In principe hoort elke nieuwe wijn in een ander glas. De waterglazen horen links van de wijnglazen, maar erachter mag ook. Zorg de hele avond voor verse karaffen met koud water, lekker fris met wat schijfjes limoen of citroen of een takje verse munt erin. niet alleen Bob is er blij mee – het ziet er nog leuk uit ook. Kijk ook bij: Hoe serveer ik de wijn
Tafelindeling
Bedenk vooraf zelf een tafelschikking. Een veelvoorkomende combinatie is man-vrouw-man-vrouw. Plaats gasten die moeilijk ter been zijn op een plaats die zij makkelijk kunnen bereiken. Als gastheer/gastvrouw neemt u zelf een centrale plek in, maar liefst wel zo dat u gemakkelijk van tafel weg kunt naar de keuken.
Tafeldecoratie
Om te zorgen dat uw gasten zich aan uw tafelschikking houden kunt u gebruik maken van (zelfgemaakte) naamkaartjes die u evt. in een naamkaarthoudertje klemt (bijv. te koop bij Intratuin, Blokker etc.). U kunt de naamkaartjes ook combineren met de menukaartjes door de namen van uw gasten aan de voorzijde van de menukaarten te drukken of schrijven. Gebruik op de menukaarten liever geen Franse namen als u niet zeker bent van de spelling. Schrijf (of print) onder elk gerecht de bijpassende wijn of vermeld – bij een dubbele kaart – alle gerechten rechts en de wijnen links..
Feestelijke kerstdecoratie mag op tafel ook niet ontbreken. Maak het niet te bont, een overvolle tafel eet niet gezellig en werkt ongelukjes in de hand. Zorg er in ieder geval voor dat uw gasten elkaar makkelijk kunnen zien zonder over hoge kandelaars of te grote kerststukken heen te hoeven kijken.
Is een kerststukje te traditioneel maak dan een sierslinger van bloemen. Neem een paar echte (of stoffen) rozen en knip de steel eraf. Neem een meter lint naar keuze. Prik met een dunne stop-/breinaald een gaatje in de steel vlak onder de bloem. Zet de rozen met veiligheidsspelden of een paar steekjes vast op het lint en drapeer deze langs de borden en schalen op tafel.
Glinstertjes en lichtjes mogen niet ontbreken op een kersttafel. Strooi over het tafelkleed pailletjes in de vorm van kleine sterretjes. Kies een kleur die mooi past bij de rest van je kerstdecoraties. Gebruik aan tafel NOOIT geurkaarsen omdat deze door hun geur de smaak van het zorgvuldig gekookte eten kunnen beïnvloeden.
Nieuwe reacties