
Koken voor veel mensen is zeker niet alleen weggelegd voor keukenprinsen en -prinsessen. Als je alles goed voorbereidt en plant, kan het zelfs erg leuk zijn! Raadpleeg bij het voorbereiden de volgende tips, dan kan er weinig meer misgaan.
- Heb je grote én kleine eters aan tafel, kies dan gerechten waarbij het niet uitmaakt of iemand veel of weinig eet. Dus geen eenpersoonsgerechten die je per portie serveert, zoals biefstuk of een ijscoupe, maar grote, meerpersoonsgerechten zoals patés, terrines, soepen, stoofschotels, rollades, gevogelte, taart en pudding. Dan kan ieder zo veel of weinig opscheppen als hij of zij wil. Dat is gemakkelijker voor de kok en voor de gast, die op die manier nooit iets hoeft te eten of af te slaan wat hij of zij niet lekker vindt.
- Kies gerechten die je ruim van tevoren kunt klaarmaken en die je eventueel in kunt vriezen en later kunt opwarmen of koud kunt eten. Zoals bouillons en soepen. Ook ovenschotels, bijvoorbeeld een aardappelgratin, puree en ragout zijn van tevoren goed klaar te maken en heel geschikt om in te vriezen.
Laat ingevroren gerechten langzaam ontdooien, het liefst in de koelkast. Warm ze vervolgens op een lage temperatuur in de oven of in de magnetron op of op een laag vuur. Vlees dat je rosé van binnen serveert (zoals rollade) of bereide vis zijn NIET geschikt om in te vriezen. - Vermijd bereidingen à la minute die meer vragen dan iets simpels als slagroom kloppen. Wil je op de dag zelf alleen nog opwarmen en nauwelijks nog hoeven koken? Let dan bij het kiezen van de gerechten op de handelingen die je op het laatste moment moet verrichten.
- Zet alle apparaten in! Verwarm een ingevroren stoofpot of soep op het fornuis en warm van tevoren klaargemaakte gerechten zoals rijst en groenten op in de magnetron. Verwarm de borden voor in de vaatwasser (kort programma) en serveer bijvoorbeeld een voorbereid koud toetje.
- Kook gerechten die je al eens gemaakt hebt en die je zelf lekker vindt. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je zeker dat het zal smaken.
- Bereid alles tot in de details voor. Ruim dagen van tevoren je koelkast en voorraadkast op om plek te maken. Maak een soort checklist voor jezelf of je voldoende pannen, serviesgoed en dergelijke in huis hebt. Leen het anders tijdig of vul het zo nodig aan. Zet op de dag zelf alles klaar, zowel voor het koken als voor het tafeldekken. Denk ook aan details als het scheutje room in de soep en de pijnboompitjes over de sla. Zo voorkom je veel stress op het laatste moment.
Hoeveel kook ik ongeveer per persoon?
|
200 | ml |
|
150 | gram |
|
200 | gram |
|
25 | gram |
|
150 | gram |
|
100 | gram |
Ik heb niet voldoende serviesgoed, hoe los ik dat op?
Gebruik bij het tafeldekken verschillende vormen, kleuren of groottes serviesgoed en wissel die af in een regelmatig patroon, zodat er toch eenheid en rust ontstaat. En zorg bijvoorbeeld dat bepaalde onderdelen op tafel wel hetzelfde zijn: zoals de kaarsen en de kleur van de servetten en het (papieren) tafelkleed.
Hoe zorg ik dat ik op tijd klaar ben?
Maak voor de uren voorafgaand aan het diner een tijdschema. Begin met het tijdstip dat je aan tafel wilt, en reken dan terug. Maak dit schema het liefst één of twee dagen van tevoren, dan kun je alles rustig op een rijtje zetten. Bepaal voor iedere handeling een tijdstip (bijvoorbeeld: 17:00 uur soep opwarmen, 17:30 uur vlees in de oven, 18:15 uur rijst opwarmen, enzovoort). Streep door wat je gedaan hebt. Zo kun je niets vergeten en is alles op het juiste moment klaar. Bedenk bij het maken van een schema dat het garen of opwarmen van grote hoeveelheden, zowel in de oven, de magnetron als op het fornuis, meer tijd kost dan je gewend bent. Probeer daarom zo veel mogelijk voor te bereiden. Zoals rijst koken of aardappelpuree maken. Deze bijgerechten kun je lang warm houden. Hetzelfde geldt voor stoofschotels, ragouts, soepen en sauzen. Wikkel de (afgesloten) schalen eventueel na opwarmen in een slaapzak of deken zodat ze nog langer warm blijven.
Hoe blijf ik ontspannen?
Plan je voorbereidingen zo dat je klaar bent ruim voordat je gasten komen. Neem de tijd om even te relaxen en je net als iedereen op te doffen. Vraag tijdens de avond om hulp bij simpele, tijdrovende karweitjes zoals brood snijden, borden afruimen en de afwasmachine inruimen. Niemand verwacht dat je alles alleen doet. En bedenk vooral dat iedereen zich later herinnert of het gezellig was, en niet of er te veel nootmuskaat op de boontjes zat!
Meer slimme aanraders
- Gebruik voor grote groepen planken (of een vlakke deur) op schragen – of behangtafels – met een mooi kleed erover.
- Begin je diner met een lege afwasmachine en draai tussendoor een snel programma. Zo kun je het nagerecht op hetzelfde bordje serveren als het voorgerecht.
- Gebruik balkon of tuin voor het koel houden van wijn, bier en frisdrank.
- Maak een tafelschikking en kies voor jezelf een strategische plek, zowel ten opzichte van de keuken als voor je rol als gastvrouw/gastheer.
- Vraag specifiek of twee (handige) mensen je willen helpen; dat voorkomt stress door te veel goedbedoelde helpende handen.
- Zet voor de borrel alles klaar op een tafel, dan kan iedereen zichzelf bedienen en heb jij je handen vrij.
Voor de kinderen
- Vraag oudere kinderen om voor ober te spelen. Geef ze een theedoek over hun arm, een schort of een vlinderdasje en een opschrijfboekje om hun rol echter te maken. Laat ze bijvoorbeeld de bestellingen voor de drankjes opnemen.
- Geef kinderen een doe-toetje voor aan tafel: zoals zelf muffins of cakejes versieren met slagroom en vers fruit.
- Laat de kinderen naambordjes of een menukaart maken. Of kaartjes met de namen van de gerechten voor een buffet.
Nieuwe reacties